inserează imaginea ta aici

Ce înseamnă aparențele pentru fiecare dintre voi?

Ce înseamnă să arăți bine?/ să dai bine în fața cuiva / în fața lumii?

Eu nu am pus niciodată prea mare preț pe aparențe, adică nu pot să spun că sunt neîngrijită , că nu-mi place să arăt bine, să mă îmbrac frumos, să îmi fac o coafură frumoasă. Ba da! Îmi place la nebunie, numai că eu altfel prioretizez lucrurile.

De mică mama mă mai bătea la cap: ai grijă cum ieși din casă, mai piaptănă părul cela, sau nu îmbrăca puloverul ăsta că e vechi sau vezi că acolo o să fie multă lume, trebuie să te îmbraci frumos ca să nu ne arate lumea cu degetul.

Da ′ iaca pentru mine „lumea” ceea care m-ar fi arătat cu degetul nu avea prea mare importanță. 😀

Îmi era infinit mai important să petrec timpul citind sau privind vreun film decât să mă chinuiesc să aleg ținutele sau să îmi fac părul. Pentru ce? Sau pentru cine, mai ales că tot mama a fost cea care ne repeta mereu că noi suntem frumoase așa cum suntem.

Numai că lecțiile din copilărie ne rămân adânc încrustate în memorie și de aici pornesc numeroase complexe pe care le luăm cu noi în lumea mare.

Creștem fete care vor considera că fără niște tocuri și ruj nu vor putea cuceri lumea. Creștem băieți ce văd bărbăția în ascunderea lacrimilor și înghițirea frustrărilor. Creștem copii cu etichete.

Și iată-mă-s astăzi , incapabilă să fac stories-uri pe instagram pentru că nu știu ce o să zică lumea despre mine, și dornică să fiu așa cum sunt fără să mă îmbrac cumva special, să mă machiez sau să fac buze de rățușcă ca să fiu apreciată.

Zilele trecute am prins o discuție în care o doamnă își argumenta alegerea tocurilor pentru că ”mama i-a spus să fie frumoasă mereu”. Și mă gândesc, ce povară a pus pe umerii fetiței acea mamă. Ori poate mamei, văzând că fica arată aranjată și gătită, îi era mai ușor să vadă o imagine perfectă a vieții fiicei sale și nu i-a pus niciodată acele întrebări, incomode poate: ți-e bine, ai nevoie de ceva, ești fericită, ai nevoie de sprijin?, întrebări pe care orice copil ar vrea să le audă. Este mai ușor să acceptăm imaginea și să credem că totul e bine, decât să ne cunoaștem și să ne vedem propriile frici, sau pe cele ale copiilor noștri.

Suntem generația care ne permitem să ne analizăm și să ne vedem complexele, suntem cei care au șansa să se studieze, să găsescă răspunsuri la ceea ce îi doare de ani de zile și să nu permită repetarea greșelilor în creșterea copiilor.

Începem simplu, de la acceptare, de la recunoașterea lacunei. Apoi, descâlcind firele vom ajunge (sper) la o îndepărtare a problemei.

E bine, oare, să ne punem măști? Și care este calea spre autoacceptare?

Mulți/toți vorbesc despre asta și cine, oare,o face cu adevărat? Doar, noi vedem un feed plin cu imagini desprinse din povești, cu texte inspiraționale gen ”iubește-te pe tine însuți/însăți” ,sau „am învățat să mă accept așa cum sunt, sun împăcat/ă cu mine însumi/însămi” și cei care privesc aceste imagini se gândesc doar atât: „sigur, lor le vine ușor să se iubească ia′n te uită cum arată/ce job bun are etc.”

Este important, să creștem încrederea în copii noștri, ca ei să nu se simtă împovărați de măști și imagini care îi încătușează și le limitează libertatea de a ieși de sub tipare.

Este important să nu mai punem etichete- fetele sunt prințese și băieții sunt prinți. NU – ei sunt mult mai mult decât atât.

Este important să ne susținem emoțional reciproc-să nu mai arătăm cu degetul când cel mic face o greșeală: fie nu poate ține lingura, fie nu poate merge pe o bicicletă, sau vrea în brațe la mami, sau are nevoie de ajutor când merge la baie, nu mai spunem „rușine, că ești băiat/fetiță mare”. Cine hotărăște că e greșit să ceri ajutor, cine hotărăște că ești prea mare pentru a fi ținut în brațe, pentru a fi iubit și alintat?

Este important să învățăm să fim empatici și susținători cu cei mai puțin norocoși, cu cei care cer sprijin, cu cei care vor să învețe să facă lucruri bune, dar se împiedică.

Și în final, este important să putem vorbi despre complexele noastre ca să nu le lăsăm moștenire copiilor noștri.

Dacă v-a plăcut acest text, faceți share, să ajungă și la alții 🙂  Puteți urmări mai multe pe pagina mea de Facebook și Instagram.

Vă cuprind.

 

2 gânduri despre „inserează imaginea ta aici”

  1. Salut, Draga mea! Sunt în totalitate de acord cu credințele și paradigmele menționate de tine, ce au fost impregnate în mintea noastră încă de mici copii, sunt niște obiceiuri care nu ne lasă să dezvoltăm în noi o gândire proprie, o gândire constructivă care ne-ar satisface plăcerile și de la care ne-am simți mai Fericiți. “Prea mult contează ce gândește lumea, mai puțin EU”.
    Mult mai dureros este când în mintea unui copil se întipăresc niște traume ce au să afecteze viitorul acelui copil, spre exemplu certuri în familie, violențe verbale sau fizice, înșelăciuni. În urma acestor traume se foamează și acele stereotipuri că “toți bărbații sunt la fel” sau “dacă a suferit mama, pe mine altă soartă nu mă așteaptă (un fel de genetică a părții feminine în familie)” și lista poate continua. Și doar munca asupra gândurilor tale asupra subconștientului poate să schimbe aceste credințe într-o gândire sănătoasă și o Percepție a lucrurilor mai amplă și mai pozitivă!
    Îți mulțumesc că atingi așa teme de care în special poporul nostru suferă! Așa cuvinte te fac să te gândești “oare ce exemple voi da eu copiilor mei?” “Cum îi voi aborda ca sa-și formeze propria gândire corectă?”.
    Sunt sigură ca foarte mulți își vor schimba percepția asupra unor lucruri, citind acest blog, încercând sa fie mai buni pentru ei și pentru copiii lor!!! 🌹🌹🌹

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s