Un truc simplu pentru un start în tot ce îți dorești

Eu citesc foarte greu cărți motivaționale și de self help. Îmi place să ascult podcasturi, să privesc diverse canale pe Youtube, dar mai greu mă urnesc în a citi ceva plin de lecții de viață.

Cu toate astea, iată că pe raftul meu se strâng din ce în ce mai multe cărți de self help, psihologie, lifestyle ș.a. Paradoxal, nu-i așa? Le cumpăr pentru că aud despre ele în discuțiile super interesante peste care dau în timpul căutării mele continue de inspirație. Și îmi zic ,de fiecare dată, că o să-mi placă la nebunie să le citesc chiar din momentul cum ajung acasă. Adevărul este că euforia mea se dezumflă și răsfoind aceste cărți dau peste idei bune la care încep să gândesc și să le răsucesc pe toate părțile, dar foarte rar se întâmplă să citesc una din scoarță în scoarță.

Una din ultimile mele achiziții este cartea lui Mel Robbins „Regula de 5 secunde”. Urmăresc canalul de Youtube al autoarei și discursurile ei sunt chiar pline de zel și motivație, în plus îmi place să o ascult într-o engleză americană autentică, îmi delectez urechiușele. Însă cartea e plină cu ceea ce spune ea în numeroasele ei interviuri, discursuri, discuții cu cititorii săi. Sunt o mulțime de exemple ale urmăritorilor lui Mel care au fost ajutați și inspirați de această Regulă de 5 secunde. Pe mine acest fapt un pic mă agasează pentru că nu îmi plac lucrurile repetitive, care bat apa în piuă pe același subiect, ce ar încăpea în treizeci de pagini maxim.

Este totuși o carte utilă, pe care o recomand celor care vor să facă ceva și mereu ezită, fiindcă mereu apare altceva de făcut, fiindcă mereu apar gândurile care ne fac să ne schimbăm decizia, mereu apare neîncrederea sau amânarea găsindu-ne diverse scuze.

Regula este una foarte simplă: în momentul când vrei să faci un lucru (să mergi la sală, să bei apă, să nu mai strigi la copiii tăi), apar și gândurile care te fac să anulezi acest fapt (sunt prea obosită, am să încerc mâine, nimeni nu o să mă asculte etc.) și timpul între aceste două apariții în creierul tău este de circa 5 secunde. Dacă lași să se scurgă aceste secunde vei ajunge să fii asaltat de gânduri ce te vor determina să renunți în final la inițiativa ta. Dar dacă odată ce vrei să iei o decizie numeri 5.4.3.2.1 atunci se activează zona cortexului prefrontal și atunci alungi scuzele de amânare și te apuci de treabă real, pe bune.

Eu folosesc această regulă când am de făcut un telefon important. De fiecare dată când trebuie să vorbesc cu cineva, tind să mă gândesc ce va spune persoana respectivă, cum va reacționa la ceea ce am a-i comunica, care va fi feedback-ul și în final amân sunetul/întâlnirea. Dar mă străduiesc să acționez în primele secunde de la apariția hotărârii inițiale: formez numărul, sau încep să mă pregătesc să ies din casă.

Mai funcționează în cazul meu când îmi pierd răbdarea cu Vladimir. Deși e un copil super cuminte, mereu vesel, foarte înțelegător și răbdător, se mai întâmplă să facă mofturi ca un veritabil leuț. Atunci număr în gând 5.4.3.2.1 și mă calmez, încercând să privesc situația din alt unghi, să îl văd pe Vlăduț ca pe un copil insistent și curios nu ca pe dușmanul meu ce vrea să mă aducă la exasperare. It really helps.

Am mai scris despre cum să fii o mamă Zen aici și câteva sfaturi găsiți în acest articol, vă invit să vedeți 🤗

Dacă vrea cineva să îi împrumut această carte, o fac cu mare drag, chiar sper să fie de folos celor ce se hotărăsc greu să ia o decizie.

Între timp, mă întorc la grămada mea de cărți ce mă așteaptă și sper să revin curând cu noi impresii și/sau sfaturi.

Dacă v-a plăcut acest text, faceți share, să ajungă și la alții 🙂 Puteți urmări mai multe pe pagina mea de Facebook și Instagram. Mai revin cu alte teme pe viitor.

Vă cuprind.

Un gând despre „Un truc simplu pentru un start în tot ce îți dorești”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s