Cinci expresii pe care să nu i le spui vreodată copilului tău

Cuvintele au puteri miraculoase. Cuvintele sunt cele ce vindecă și cele ce pot otrăvi.

Până să devin mamă nu cred că mă gândeam la cât de mult au rănit-o unele cuvinte de-ale mele pe mama. Și nici nu m-am întrebat ce cuvinte ale părinților m-au rănit pe mine.

Eram un copil fericit pentru că nu mă gândeam la fericirea mea și de unde vine ea.

Dar observ, totuși, unele cuvinte pe care le repet acum copilului meu exact cum o făcea mama sau tata: mama îmi spunea ca un alint, parcă, când făceam vreo boroboață -„răutăciș micuț” și azi fără să vreau i-am spus așa lui Vladimir, deși n-am mai auzit expresia de ani buni.

Sunt unele expresii pe care mă pomenesc zicându-le, deși ele mie nu îmi plăceau, copil fiind, să le aud. În plus, unele din ele sau cele mai grele au parcă o circulație națională, căci le observ și la alte mame în timpul jocurilor din ogradă.

Cuvintele trec deci prin timp și spațiu și uneori au puterea de a te ridica când ești căzut, alteori, nu fac decât să te lovească acolo unde doare cel mai tare.

Dar noi NU suntem părinții noștri. Noi suntem altfel, noi suntem generația cu posibilități maxime, noi suntem mai buni.

Am făcut, deci, un top al expresiilor care nu aș vrea sub nici o formă să ajungă în capul copilului meu și care pot avea o influență negativă asupra dezvoltării lui emoționale.

  1. „Doar pentru tine trăiesc”- deși vine din cele mai curate sentimente de iubire, din dorința de dăruire, care nu ne mai părăsește odată deveniți părinți, această expresie lezează din integritatea ta ca om și părinte. Mie nu-mi plăcea să o aud pe mama zicându-mi astfel, pentru că mă simțeam, cumva, vinovată sau egoistă, fiindcă cer prea mult sau vedeam parcă cum părinții mei fac unele jertfe pentru mine și eu mă simțeam, oarecum, responsabilă pentru asta. Eu cred că copilul nu trebuie să cunoască „jertfirile” pe care oricum părinții sunt nevoiți să le facă, dar pe care copiii nu le cer! Și apoi, nu poți trăi pentru altcineva, oricât de frumos nu ar suna asta, dimpotrivă, e bine să trăiești pentru tine, pentru că poți, pentru că te respecți și vrei să devii cea mai bună variantă a ta, pentru ca copilul tău să se mândrească cu ceea ce ești și cu ceea ce faci, pentru ca el să nu simtă povara sacrificiilor aruncată odată cu această expresie.
  2. La fel de măgulitoare este și expresia „pentru tine mi-aș da viața” și știu că este adevărat fiecare cuvânt și e o reală și sinceră dorință de a-ți ajuta copilul și de a-l pune pe el pe primul loc. Dar tot îmi pare că îi punem pe umeri o responsabilitate prea mare copilului, de asta aș înlocui aceste expresii cu declarații sincere și lipsite de oricare alt context al dragostei noastre. Să spunem copilului „te iubesc” ori de câte ori vrem și ori de câte ori e supărat și ori de câte ori noi suntem supărați, va fi ca o mantra care va șterge și din furie și din alte greutăți, cred eu.
  3. „Ți-am dat tot ce aveam mai scump”sau „am făcut totul pentru tine”, sunt lucruri care ne scapă câteodată când egoismul copilului ne bate acolo unde ne doare cel mai mult. Dar să nu uităm că dragostea de copil este una egoistă care va cere mereu, iar cea de părinte este cea care dăruiește. În plus, nu cred că copilul a cerut „totul” sau „tot ce aveam mai scump”, sunt lucruri închipuite tot de noi , adulții, crezând că astfel facem un lucru bun: cea mai bună școală, cel mai bun educator, cea mai scumpă jucărie, cea mai sănătoasă/scumpă mâncare etc. Tot ce ar putea cere un copil este să le fim alături, să le fim aproape și câteodată aproape invizibili.
  4. „Mi-ai mâncat tinerețea”, acum mai rar auzi așa expresii, părinții sunt mai conștienți, se căsătoresc mai târziu, copiii vin mai târziu, când aceștia sunt cumva pregătiți și își asumă responsabilitatea creșterii unor copii. Dar perle de genul „ți-am dat cei mai frumoși ani” mai poți auzi uneori și acestea supără pentru că nu copilul cere să se nască, nu e el cel care îți bate la ușă neinvitat, ci tu ca adult ți-ai asumat apariția pe lume a unei vieți de care în mare parte ești responsabil. Așadar, nu faceți copii decât atunci când îi vreți cu adevărat (și nu doar acele imagini drăgălașe cu bebeluși îngerași) ca să nu vă pomeniți cu o doză libertate știrbită peste cap.
  5. „Ai să mă bagi în mormânt”, am lăsat-o spre sfârșit, pentru că îmi place să cred că nu este chiar atât de des folosită această expresie. Dar este una grea. Nu putem pune pe umerii unui copil un lucru atât de inevitabil ca moartea, pentru că indiferent câți nervi poate să scoată din noi acest copil, nu se poate face vinovat de moartea noastră, dar aceasta va surveni inevitabil și atunci sentimentul de vinovăție se va cuibări în subconștientul copilului și îl va măcina câte puțin până nu va rămâne nimic din încrederea lui în sine.

Noi toți suntem robii emoțiilor noastre, ele ne fac câteodată mai răi decât suntem cu adevărat, furia este cea care ne orbește uneori și atunci cuvintele ce izvorăsc din noi sunt grele ca plumbul și rănesc la fel de mult.

Este important, pentru mine, cel puțin, să învăț să-mi recunosc emoțiile prin care trec și să i le spun copilului meu: să-i spun „sunt furioasă acum vorbim când mă liniștesc un pic” , în loc de tunete și fulgere care vor băga o frică inutilă în copilul meu, dar nu-i vor explica care este greșeala de fapt.

Voi învăța să nu-l sufoc cu hipergrijă, ci să îi spun doar că îl iubesc mai mult decât orice pe lume, să îi vorbesc despre sentimentele mele fără să îi lezez respectul de sine și integritatea emoțională. Trebuie să învăț să îl cresc cu iubire și în iubire și să îmi amintesc la timp că în rest toate lucrurile sunt doar de decor.

Iată care au fost cele 5 expresii pe care nu i le voi spune copilului meu (așa sper). Scrieți și voi în comentarii care sunt pentru voi cuvintele pe care nu ați dori să i le spuneți copilului vostru și cu ce le-ați înlocui.

Dacă v-a plăcut acest text, faceți share, să ajungă și la alții 🙂 Puteți urmări mai multe pe pagina mea de Facebook și Instagram.

Vă cuprind.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s