HO,HO,HO, sau Florile Dalbe

HO HO HO Prieteni!

Ufff, primul val a trecut! Ați simțit cum vi s-au zguduit ușile caselor de la cântecele cetelor de colindători??

Ați trecut prin stomăcel tot felul de gustoșenii: răcituri, sărmăluțe, chifteluțe, colăcei și dulciuri imposibil de refuzat? Sau salată boeuf? Sau „șuba” noastră specifică de sărbători cu maioneză din belșug, așa ca pancreasul nostru să nu se vadă din grăsimi până în postul Paștelui?

Pe mine valul nu prea m-a luat, de ce? Vă spun imediat.

Mie îmi plac tare sărbătorile de iarnă și noi sărbătorim Crăciunul pe stil vechi, pe 7 ianuarie, pentru că așa făceau buneii noștri, pentru că așa făceam când eram mici și sigur tradiția familiei noastre implica mersul în ospeție la bunei cu urarea simplă „să vă fie de bine cu sfânta zi de astăzi”, le sărutam mâna buneilor și ei erau mândri, erau fericiți. Nu mai zic de bucatele super gustoase pe care le pregăteam toți (copturi și multă carne pregătită în diverse moduri de ne lăsa gura apă, mai ales că mai țineam și un gram de post, atât cât ne supravegheau și pe noi părinții)

Acum părinții mei au devenit bunei și noi mergem acasă de Crăciun ca să le spunem lor aceleași urări și ei să se bucure de nepoți, care la rândul lor, se întrec în colinde și poezii ca să primească dulciuri. Cam așa e la mulți dintre noi, nu-i așa?

Dar nu despre asta voiam eu să discut cu voi astăzi, ci despre haosul mic ce ne cuprinde și ia amploare, cu  fiecare an tot mai mult, în ajunul sărbătorilor.

Rețelele de socializare au fost pline cu poze cu brazi, cu globuri și luminițe, cu Urări de Crăciun, pentru că  moldovenii sunt împrăștiați peste tot în lume și cel mai bine nouă ne reușește să ne adaptăm ( fără să ne rupem complet de rădăcini, sper eu). De asta noi avem câte două sărbători din fiecare . E un lucru bun sau rău, fiecare hotărăște pentru sine. Dar mă întreb ce valori și tradiții transmitem noi copiilor noștri?

Cetele cu colindători nu mai arată ca altădată, sunt preluate tradiții occidentale, iar ale noastre sunt uitate sau transformate în niște parodii. Colindele și urăturile de astăzi nu mai transmit vestea cea bună a Nașterii Mântuitorului, ci niște cuvinte repezite despre o cușmuliță a domnului, despre parlament, despre iarnă, covrigi și bani, nu neapărat în această ordine, dar total lipsite de vreun mesaj cât de cât aproape de cel inițial. Cel puțin așa impresie îmi lasă mie cei care vin la ușa noastră: să ne ureze și să ne semene de Crăciun și să ne colinde cu steaua de anul nou sau Sf. Vasile. O harababură.

Copiii nu știu că se umblă cu colindatul și steaua ca să se răspândească vestea Nașterii Domnului în noaptea de ajun a Crăciunului! (și nu a doua zi, cum se face azi), că se urează un an nou bogat în noaptea de anul nou (sau sf. Vasile) și se merge cu semănatul a doua zi și nu invers.

Copiii nu știu ce semnifică aceste urări și colinde, nu știu ce înseamnă cu adevărat aceste sărbători și ei le asociază cu un câștig de bani de buzunar.

Spuneți-mi că nu e așa, eu chiar aș vrea să nu fie adevărat și aceste rânduri să fie doar o părere strict subiectivă, rezultată din observațiile din blocul unde stau eu.

Am văzut multe postări frumoase pe Social Media, care cheamă la conștientizarea semnificației Crăciunului, ca acesta să nu fie numai despre ciorapii roșii atârnați la șemineu, sau cadouri scumpe cu care să ne lăudăm și filmul „Singur acasă” pe fundal. Și această inițiativă de a redescoperi Crăciunul este minunată- o susțin cu toată inima mea.

Iată de ce primul lucru pe care vreau să îl fac în noul an este să pornesc în vânătoarea de cărți despre tradiții și obiceiuri românești/moldovenești de sărbători, ca să pot transmite copilului meu valorile noastre cultivate din bătrâni.

Pentru că am descoperit că nici eu, spre marea mea rușine, nu prea știu colinde frumoase, cu mesaj profund, care să meargă la suflet, nu prea știu datinile străbune nu numai de Crăciun, dar de toate sărbătorile și noi AVEM sărbători frumoase. Altfel mă trezesc la Paște cu un Iepuraș la ușă și nu voi ști de unde s-a  luat acolo 😀

M-aș bucura dacă mă veți ajuta cu sugestii în acest sens, cu recomandări de cărți pentru copii și maturi despre tradițiile noastre.

Acum luăm aer în piept și așteptăm al doilea val de HO HO HO și Florile Dalbe 😀

Dacă acest articol ți-a lăsat o umbră de zâmbet sau un gând bun, distribuie-l mai departe. Poți urmări mai multe pe pagina mea de Facebook și Instagram.

Vă cuprind.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s