Mirosul Copilăriei

Pe timp de iarnă, dorurile noastre se acutizează și mie mi-e dor de copilărie.

Azi fac pâine.

Mirosul de pâine coaptă mă poartă spre propria mea copilărie, când toate grijile mi se roteau în cercul mahalalei noastre, când alergam desculț prin pietriș, strigam și mă bucuram fără să-mi fie frică sau rușine de țipetele noastre vesele.

Azi coc pâine.

Mi-a spus mama cum se face și i-am urmat instrucțiunile ca la carte. Am băgat mâinile în aluatul moale și am frământat până am obosit. Mi-amintesc de mama cum frământa pâinea într-un lighean mare și se auzea scârțâitul mesei sub greutatea lui.

Țin minte cum  basmaua cu care mama își lega fruntea îi reținea burboanele de sudoare, ce izvorau din truda mâinilor ei. Și eu stăteam lângă ea și mai muiam și eu degețelele în coca aia, mai turnam apă caldă sau adăugam făină când spunea mama și așteptam cu nerăbdare să mă fac de folos la băgatul pâinii în cuptor.

Mirosul acrișor de aluat dospit îmi stăruie în amintiri legat de trosnetul lemnelor în sobă, de frigul ce-l ghiceam după fereastră, de mâinile tatei reci , care venea să ne trezească cu zăpadă dimineața, de mama șoptind o rugăciune asupra pâinii ca să crească, să fie frumoasă.

Azi fac o pâine.

Și dacă copilului meu îi va rămâne în memorie măcar puțin din acest miracol, dacă își va băga și el degetele în acel aluat și se va bucura de mirosul lui și al pâinii, atunci voi ști că am încercat să transmit iubirea și recunoștința mea mai departe.

E frig, e un început de iarnă frumos și în casa mea e miros de pâine caldă ca la mama.

Vom merge la bunica să facem pâine, că rola mea nu trosnește ca focul din vatra cuptorului de acasă.

2 gânduri despre „Mirosul Copilăriei”

 1. Eeee Pasuta – noi tot facem paine. Chiar daca traim inconjurati de tehnologie.
  Cum ai zis si tu – mirosul de fum al lemnelor care ard trosnind pe vatra cuptorului este de neinlocuit. Nu mai zic de pofta si gustul de paine proaspata aburinda inmuiata in mujdei. Eehhh vremuri bune in copilarie erau .. dar eu zic ca si acu’ tot bune sunt 🙂 si vor si mai bune ca se apropie sarbatorile.

  Articolul tau are efect de “refresher” 😀 – Apreciez intentia ta de a impartasi reflectii cu oamenii din jur.

  Apreciază

  1. Nicule, tare mult îmi place „azi-ul” meu și tocmai de asta îmi amintesc cu drag și de copilăria mea ca să transmit ceva din ea și fiului meu. Îți mulțumesc pentru gândul bun și sper să ne vedem că tot vin sărbătorile, poate vii și tu 😉🤗🤗🤗

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s