Cum să fiu mamă de băiat?

Eu sunt sigură că nu pot să „stric” copilul cu dragoste, cu tandrețe și afecțiune.

Ca mamă de băiat simt pe umerii mei responsabilitatea pentru viitorul Bărbat ce va crește.

Cum să fac să îi descopăr laturile puternice și să le combin cu sensibilitate, ca viitoarea mea noră și oamenii ce îl vor cunoaște să fie respectați , ca el să fie fericit și împăcat cu condiția sa de Bărbat și de cap al familiei.

Veți spune probabil că aici tatăl își are cel mai important rol, ca să-i fie exemplu de masculinitate și veți avea dreptate.

Cu toate astea sunt convinsă că mama este cea care trebuie să fie o prezență constantă de afecțiune și iubire care îi va consolida latura emotivă și îi va crea un model de comportament cu femeile ce vor veni în viața lui.

Mai multe idei bune și sfaturi despre cum să ne creștem băieții am găsit în cartea lui Steve Biddulph pe care o puteți comanda online aici,  aici ,sau aici . Sau puteți face o plimbare până la librărie cu piciul vostru și cu siguranță veți avea doar de câștigat din tot acest timp petrecut împreună și din eventuala achiziție.

Și azi voiam să vorbim despre expresia mult îndrăgită și extrem de folosită pentru băiețeii noștri „Bărbații nu plâng”/„Fii bărbat-nu plânge”.

Aud mamele sau tații, ce-și muștruluiesc copii- „nu mai plânge, nu e nimic grav, bărbații nu plâng, nu te smiorcăi ca o fetiță” și mă întreb, cât o să persiste aceste clișee în educația băieților? Cum o să fim capabili să creștem o generație sensibilă și empatică, dacă noi le înăbușim sentimentele din fașă?

Oare noi ne dăm seama cât rău facem cu aceste „cuvinte nevinovate”?

Nu sunt psiholog, dar știu din ceea ce am mai citit și din ceea ce observ, că aceste expresii nu fac decât să crească anxietatea, frustrarea și nervozitatea la copii.

Dacă îți cuprinzi copilul atunci când e supărat și nervos, nu înseamnă că „îl alinți”, îi arăți doar că îl înțelegi și îi ești alături și atunci când e vesel și atunci când e supărat.

Dacă îi dai voie să se descarce și să plângă, mângâindu-l duios, nu „îl strici”, ci îi arăți că toate emoțiile sunt binevenite și că ne putem descurca cu ele, fără să le înăbușim, ca apoi să se transforme în mici monștri-furii, ce apar din te miri ce.

Dacă eu, mama, sunt furioasă, îi explic copilului meu că pot fi și așa când ceva nu merge bine, dar e o stare trecătoare și îl iubesc și atunci când sunt furioasă și atunci când sunt cu o bună dispoziție.

Învăț să îmi controlez emoțiile, dar nu mi le reprim total, pentru că eu sunt „Școala de Emoții” pe care o învață fiul meu, eu îi sunt exemplu în toate, și dacă eu am să răbufnesc și am să strig, și am să lovesc, așa va face și el. Învăț…

Vreau să învăț să-i spun că am nevoie de timp ca să mă liniștesc (în caz că mi-am pierdut răbdarea), ca apoi să discutăm despre tot ce a făcut sau nu a făcut, despre așteptări, dezamăgiri, complexe și orice altceva s-ar întâmpla în viața noastră.

Copilul este o oglindă! Noi suntem o oglindă ce reflectăm atitudinea părinților noștri asupra copiilor. Dar dacă această atitudine este una greșită sau depășită, este în puterile noastre să schimbăm fluxul de comportament, ce intră în ea.

Noi avem toate instrumentele necesare ca să fim mai buni, suntem mai informați, suntem mai deschiși spre dialog și asta e  minunat.

Eu am să-mi strâng băiețelul în brațe când se lovește și am să-l liniștesc mângâindu-l, pentru că îl doare și are nevoie de mine atunci, nu de o lecție: ”Ți-am spus eu să fii atent”.

Eu sunt sigură că nu pot să „stric” copilul cu dragoste, cu tandrețe și afecțiune. Dar asta nu înseamnă că în casa noastră nu vor exista reguli și că ele nu vor fi respectate- copilul are nevoie de aceste limite și eu cu tatăl lui i le vom oferi cu calm și blândețe.

Iubirea și empatia (să mă pun în locul copilului meu ) sunt cele care trebuie să ne ghideze pașii în educație, și nu clișeele, vorbele din bătrâni sau sfaturile băbuțelor din parc.

Voi cum vă creșteți BĂIEȚII și FETELE?

Vă cuprind!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s